Η πορεία της Κύπρου προς τη ζώνη Σένγκεν: Ξεκλειδώνοντας ευκαιρίες
26 Μαΐου 2023

Η πορεία της Κύπρου προς τη ζώνη Σένγκεν: Ξεκλειδώνοντας ευκαιρίες

Η ζώνη Σένγκεν, η οποία γεννήθηκε από τη συμφωνία Σένγκεν που υπογράφηκε το 1985, έφερε επανάσταση στα ταξίδια και το εμπόριο στην Ευρώπη. Με το πλαίσιο χωρίς σύνορα, επιτρέπει την απρόσκοπτη μετακίνηση μεταξύ των χωρών μελών, διευκολύνοντας την οικονομική ολοκλήρωση και τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Καθώς η Κύπρος προσπαθεί να ενταχθεί στη Ζώνη Σένγκεν, το έθνος πρόκειται να αποκομίσει πολυάριθμα οφέλη. Αυτό το άρθρο αναλύει τι συνεπάγεται η Ζώνη Σένγκεν, την τρέχουσα κατάσταση της ένταξης της Κύπρου και τα πιθανά πλεονεκτήματα τόσο για τη χώρα όσο και για τον λαό της.

Η ζώνη Σένγκεν και η εξέλιξή της

Η συμφωνία Σένγκεν, που υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου 1985, είναι μια συνθήκη που αποσκοπούσε στην κατάργηση των εθνικών συνόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και στη δημιουργία μιας ενωμένης Ευρώπης χωρίς εσωτερικά εμπόδια. Αρχικά, μόνο πέντε χώρες της ΕΕ υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά έκτοτε αυξήθηκε και περιλαμβάνει πλέον 26 χώρες, καθιστώντας τη μία από τις μεγαλύτερες ζώνες στον κόσμο χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Η έννοια της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρώπης χρονολογείται εδώ και αιώνες, με ιστορικές ρίζες στον Μεσαίωνα. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες δράσεις προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της απέκτησαν έδαφος τη δεκαετία του 1980, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γαλλία και η Γερμανία πρωτοστάτησαν, προτείνοντας την ιδέα μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα και συγκεντρώνοντας την υποστήριξη άλλων εθνών. Το αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών κατέληξε στην υπογραφή της συμφωνίας Σένγκεν στις 14 Ιουνίου 1985 από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες στο γραφικό χωριό Σένγκεν του Λουξεμβούργου.

Η πορεία της Κύπρου προς την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν

Από τον Μάιο του 2023, η Κύπρος δεν ανήκει ακόμη στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, η διαδικασία ένταξης στην πολυπόθητη αυτή ζώνη έχει ήδη ξεκινήσει. Η Κύπρος, έχοντας ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, συμμερίζεται τις βασικές αξίες και τους στόχους της ΕΕ. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη πλήρες μέλος της ζώνης Σένγκεν λόγω των συνεχιζόμενων διαφορών σχετικά με τα εθνικά σύνορα. Επί του παρόντος, οι εθνικές βίζες που εκδίδονται από τις κυπριακές πρεσβείες επιτρέπουν μόνο την είσοδο στην Κύπρο, χωρίς να επιτρέπουν ταξίδια σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Παρά τις προκλήσεις, η Κύπρος έχει ξεκινήσει την πορεία προς την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν. Η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ευθυγράμμιση των πολιτικών και πρακτικών της με τα πρότυπα Σένγκεν, τονίζοντας τη σημασία των ανοικτών συνόρων και τα δυνητικά οφέλη που συνδέονται με την ένταξη στη ζώνη. Ενώ η νησιωτική γεωγραφία της Κύπρου παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις για την προσβασιμότητα, τα πλεονεκτήματα της ένταξης στη Σένγκεν εκτείνονται πέρα από τα φυσικά σύνορα.

Ξεκλειδώνοντας τα οφέλη για την Κύπρο και τους κατοίκους της

Απλοποιημένα ταξίδια: Η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν θα προσφέρει στους Κύπριους απρόσκοπτα ταξίδια σε όλες τις χώρες μέλη. Αυτό θα εξαλείψει την ανάγκη για ξεχωριστές θεωρήσεις και συνοριακούς ελέγχους, διευκολύνοντας τόσο τους τουρίστες όσο και τους επαγγελματίες ταξιδιώτες να εξερευνήσουν και να συνεργαστούν με άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Ενίσχυση του τουρισμού: Η Κύπρος, γνωστή για τη φυσική ομορφιά και την πλούσια ιστορία της, προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Η ένταξη στη Σένγκεν θα ενισχύσει την τουριστική βιομηχανία απλοποιώντας τις ταξιδιωτικές ρυθμίσεις για τους επισκέπτες. Αυτή η αυξημένη προσβασιμότητα θα συνέβαλε σε αύξηση του αριθμού των τουριστών, τονώνοντας περαιτέρω την οικονομία και στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις.

Οικονομικά πλεονεκτήματα: Η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας. Με την εξάλειψη των σημείων ελέγχου και τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η Κύπρος μπορεί να ανακατευθύνει πόρους προς πρωτοβουλίες οικονομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών εντός της Ζώνης ευνοεί το διασυνοριακό εμπόριο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας: Η συμμετοχή στη ζώνη Σένγκεν συνεπάγεται στενότερη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ζώνης. Η συμμετοχή της Κύπρου θα παρέχει πρόσβαση σε κοινές βάσεις δεδομένων και δίκτυα πληροφοριών, ενισχύοντας τη συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος, της τρομοκρατίας και άλλων απειλών για την ασφάλεια, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια τόσο των Κυπρίων όσο και των επισκεπτών.

Καθώς η Κύπρος συνεχίζει την πορεία της προς την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, τα δυνητικά οφέλη γίνονται όλο και πιο εμφανή. Ο απλοποιημένος τρόπος ταξιδιού, η αύξηση του τουρισμού, τα οικονομικά πλεονεκτήματα και η ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας είναι μεταξύ των ανταμοιβών που περιμένουν την Κύπρο και τους πολίτες. Ενώ η πορεία προς την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν απαιτεί την εκπλήρωση αυστηρών απαιτήσεων, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής εμπνέει την πεποίθηση ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της να γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζώνης Σένγκεν. Καθώς η χώρα αγκαλιάζει τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά της, την Κύπρο και τον λαό της περιμένει ένα πιο διασυνδεδεμένο και ευημερούν μέλλον.