Επικίνδυνες καιρικές συνθήκες για τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα
9 Σεπτεμβρίου 2024

Επικίνδυνες καιρικές συνθήκες για τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα

Καθώς αυξάνεται η πιθανότητα πυρκαγιών, ξηρασίας και καύσωνα, η επιβάρυνση της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας αυξάνεται. Οι ταξιδιώτες αναζητούν πλέον περιοχές που είναι λιγότερο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα οι τουριστικές επιχειρήσεις να αναγκάζονται να προσαρμοστούν και να κάνουν επενδύσεις σε μεθόδους για τη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Οι ακραίοι καύσωνες καθιστούν τα τυπικά παραθαλάσσια μέρη λιγότερο ελκυστικά, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου, οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης παρατηρήσει αυτή την τάση. Σε συνέντευξή της στο Financial Times, η Teodora Marinska, επικεφαλής του μη κυβερνητικού οργανισμού European Travel Commission, το τόνισε πρόσφατα. Επισήμανε πως οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την επιλογή προορισμών από τους ταξιδιώτες και προειδοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρή απειλή για τον τουρισμό.

Τα τρέχοντα στοιχεία υποστηρίζουν αυτή την αλλαγή στις προτιμήσεις. Για παράδειγμα, ενώ οι κρατήσεις επισκεπτών στην Ελλάδα είχαν αυξηθεί κατά 20% ετησίως τα τελευταία χρόνια, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του φετινού έτους σημειώθηκε μείωση κατά 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι κρατήσεις για ταξίδια σε αγροτικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ το ενδιαφέρον των τουριστών για τη Νορβηγία και τη Σουηδία αυξήθηκε κατά 23% κατά το ίδιο διάστημα.

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι μια αναπόφευκτη αλλαγή

Ο Αντώνης Ορθοδόξου, υπεύθυνος Τύπου του Σύνδεσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου, δήλωσε ότι και η Κύπρος αναμένεται να παρουσιάσει παρόμοιες τάσεις. Ενώ το καλοκαίρι εξακολουθεί να είναι η πιο πολυσύχναστη ταξιδιωτική περίοδος, σημείωσε ότι όταν οι επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας γίνουν πιο αισθητές, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν.

Όπως είπε, «είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος να μην είναι πλέον οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί μήνες για την Κύπρο». Θεωρεί ότι γίνεται όλο και πιο αναγκαία, και όχι προαιρετική, η επέκταση της τουριστικής περιόδου και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Παρά την αύξηση των τουριστικών επισκέψεων κατά 3,1% καθ' όλη τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών του έτους και την αύξηση κατά 5,3% τον Ιούλιο σε σύγκριση με πέρυσι, ο κ. Ορθοδόξου τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να αρχίσει να δέχεται επισκέπτες όλο το χρόνο. Επιπλέον, σημείωσε ότι παρόλο που η Κύπρος δεν έχει βιώσει ακόμη αξιοσημείωτη μείωση των κρατήσεων λόγω των θερμότερων καλοκαιριών, αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

«Η ώθηση για επέκταση της τουριστικής περιόδου για 12 μήνες το χρόνο είναι κάτι που έχουμε συζητήσει αλλά δεν έχουμε εφαρμόσει πλήρως», είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι οι τουρίστες που αποφεύγουν τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες, όπως παρατηρείται σε μέρη όπως το Ντουμπάι, είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει την Κύπρο για την ανάγκη λήψης μέτρων.

Αλλαγές στις προτιμήσεις και προσαρμογές σε όλη την Ευρώπη

Οι παράκτιες τοποθεσίες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς σε όλη την Ευρώπη το φθινόπωρο, όταν το κόστος διαμονής μειώνεται και ο καιρός βελτιώνεται. Οι τουρίστες κλείνουν καταλύματα την τελευταία στιγμή για την αποφυγή δυσάρεστων καιρικών συνθηκών. Η παρατεταμένη ταξιδιωτική περίοδος θεωρείται από τους ξενοδόχους ως αντίμετρο στις βλαβερές συνέπειες που προκαλούν οι καλοκαιρινοί καύσωνες.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο μαζικός τουρισμός θα συνεχίσει να προσελκύεται στη Μεσόγειο παρά την αλλαγή του κλίματος. Ο τουριστικός τομέας θεωρεί ότι άλλες μεταβλητές, όπως η αύξηση των δαπανών, μπορούν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον αριθμό των επισκεπτών από τον καιρό. Ενώ μπορεί να υπάρξουν βραχυπρόθεσμες αλλαγές σε ορισμένες περιοχές, οι επισκέπτες με ψυχρότερο κλίμα αναμένεται να συνεχίσουν να προτιμούν τις παραλίες της Μεσογείου.

Οι αρχές στέλνουν προειδοποίηση

Ο Κώστας Κουμής, υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, έστρεψε πρόσφατα την προσοχή στην πιθανή απειλή που έχει η κλιματική αλλαγή για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία. Μιλώντας σε συνέδριο για τον τουρισμό που διοργάνωσε ο ΣΤΕΚ, ο κ. Κουμής επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο του τομέα στην οικονομία της χώρας και προειδοποίησε ότι, αν δεν καταφέρει να προσαρμοστεί, η Κύπρος θα μπορούσε να χάσει επισκέπτες από μέρη που είναι πιο ήπιος ο καιρός.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας του 2008, η οποία εξέδωσε προειδοποίηση για 15 χρόνια ότι σε ορισμένες περιοχές της Κύπρου μπορεί να παρατηρηθεί ερημοποίηση. «Φτάσαμε στο 2024, και ενώ η ερημοποίηση δεν έχει υλοποιηθεί πλήρως, η απειλή εξακολουθεί να υπάρχει και να αυξάνεται», είπε. Ο κ. Κουμής απαίτησε άμεση δράση για τη διάσωση του περιβάλλοντος, προειδοποιώντας ότι αν η Κύπρος δεν λάβει μέτρα, οι τουρίστες που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον θα εγκαταλείψουν σύντομα το νησί.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κουμής επεσήμανε στοιχεία της Cystat που δείχνουν μείωση τόσο της μέσης διάρκειας παραμονής όσο και της ημερήσιας κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών. Απέδωσε τις μειώσεις αυτές εν μέρει στις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στις μεταβαλλόμενες τουριστικές συνήθειες.

Τη σημασία του βιώσιμου τουρισμού υπογράμμισε επίσης ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) τον Ιούλιο. Τόνισε ότι η στροφή προς βιώσιμες τουριστικές πρακτικές αποτελεί πλέον βασικό παράγοντα στις αποφάσεις των ταξιδιωτών και θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα.

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι «πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε ένα τουριστικό μοντέλο που να είναι βιώσιμο και κοινωνικά επωφελές, όχι μόνο για την ανταγωνιστικότητά μας, αλλά και για την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών μας πόρων και για τις μελλοντικές γενιές». Κατέληξε σημειώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια μακρινή ανησυχία αλλά μια πραγματικότητα που όλοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά.