Χούμους συνταγή: μια αλμυρή παράδοση στην Κύπρο
12 Μαρτίου 2024

Χούμους συνταγή: μια αλμυρή παράδοση στην Κύπρο

Οι Κύπριοι έχουν μεγάλη αγάπη για το χούμους, ένα δημοφιλές ντιπ που απολαμβάνεται σε όλη τη Μεσόγειο. Είναι μια ευχάριστη προσθήκη σε κάθε γεύμα λόγω της υπέροχης γεύσης και της κρεμώδης υφής του. Εδώ, σας έχουμε την τέλεια συνταγή για να φτιάξετε αυτό το παραδοσιακό ντιπ στο σπίτι.

Χούμους

Το χούμους είναι ένα γευστικό ντιπ με απαλή και κρεμώδη υφή. Φτιάχνεται με ένα ιδιαίτερο μείγμα που περιλαμβάνει σκόρδο, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, ταχίνι και ρεβίθια που εναρμονίζονται με ξινές και αλμυρές γεύσεις. Το χούμους είναι ένα παραδοσιακό ντιπ στην Κύπρο. Όταν το χούμους βρίσκεται στο τραπέζι, όλοι ξέρουν ότι πρόκειται να είναι ένα καλό γεύμα. Σερβίρεται συχνά ως ορεκτικό στις ταβέρνες μαζί με σαλάτες, ελιές και ψωμί. Οι άνθρωποι τρώνε αυτό το νόστιμο ντιπ ως μέρος των εορτασμών τους την Καθαρά Δευτέρα, μια μέρα που διακρίνεται από νηστεία και γλέντι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δημοφιλία του ντιπ.

Συστατικά

  • 360 γραμμάρια βρασμένα ρεβίθια
  • 1/3 φλιτζάνι ταχίνι
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2-3 παγάκια

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. Ξεκινήστε μαγειρεύοντας τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν και να μπορούν εύκολα να πολτοποιηθούν ή να αναμειχθούν. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 2 ώρες αν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα ρεβίθια. Θυμηθείτε να τα μουλιάσετε όλη τη νύχτα πριν το μαγείρεμα.
  2. Μόλις μαγειρευτούν, ξεφλουδίστε τα ρεβίθια πριν τα προσθέσετε στο μπλέντερ. Χτυπήστε τα μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να πετύχετε μια λεία, παστώδη υφή.
  3. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά: ταχίνι, χυμό λεμονιού, αλάτι, ελαιόλαδο και παγάκια. Χτυπήστε το μείγμα για περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να ενωθούν όλα καλά.
  4. Μεταφέρετε το κρεμώδες χούμους σε μπολ σερβιρίσματος και αν θέλετε διακοσμήστε με λίγο ελαιόλαδο και μερικά φύλλα φρέσκου μαϊντανού.

Σημείωση: Προσαρμόστε τη σύσταση προσθέτοντας μια δόση ζεστού νερού αν το χούμους είναι πολύ πηχτό.

Το χούμους είναι ένα ντιπ που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Εξυπακούεται γιατί αυτή η συνταγή είναι τόσο αγαπητή σε όλο το νησί, δεδομένων των απλών αλλά γευστικών συστατικών της. Γιατί λοιπόν να μην δοκιμάσετε να φτιάξετε αυτή την αγαπημένη συνταγή στο σπίτι; Ειδικά, μιας και πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα, σκεφτείτε να προσθέσετε σπιτικό χούμους στο γιορτινό σας τραπέζι. Η απλότητα αλλά και η πολυπλοκότητα αυτού του καλοφτιαγμένου ντιπ, το καθιστά διαχρονικά αγαπητό στις προτιμήσεις των λάτρεις του φαγητού.