Θεοφάνεια στην Κύπρο: παραδόσεις και έθιμα
2 Ιανουαρίου 2024

Θεοφάνεια στην Κύπρο: παραδόσεις και έθιμα

Τα Θεοφάνεια στην Κύπρο, που γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου, αποτελούν μια από τις παλαιότερες χριστιανικές γιορτές. Είναι επίσης γνωστή ως 12η ημέρα των Χριστουγέννων ή Ημέρα των Τριών Βασιλέων. Είναι σημαντική γιατί αναπαριστά τη βάπτιση του Ιησού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και την επίσκεψη από τους τρεις Μάγους. Στην Κύπρο, η ημέρα αυτή χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα έθιμα που την ξεχωρίζουν, συμβάλλοντας σε μια μοναδική και ουσιαστική γιορτή στο νησί. Αυτές είναι οι απλές λεπτομέρειες, τα βασικά έθιμα και οι παραδόσεις που χαρακτηρίζουν τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Κύπρο.

Τα Θεοφάνεια γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου κάθε έτους στην Κύπρο και τιμάται η ημέρα που ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής βάφτισε τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό. Γνωστή από τους ντόπιους ως "Φώτα" ή "Γιορτή των Φώτων", η περίσταση αυτή έχει μεγάλη θρησκευτική σημασία και διακρίνεται από ξεχωριστές παραδόσεις που συμβάλλουν στον πλούσιο πολιτισμό της Κύπρου.

Το έθιμο του αγιασμού των υδάτων, που αποτελεί συμβολική αναπαράσταση της βάπτισης του Ιησού, είναι κεντρικό στοιχείο του εορτασμού των Θεοφανείων. Ένας ιερέας ρίχνει Σταυρό στο νερό, προτρέποντας τους παρευρισκόμενους άντρες να βουτίξουν στα κρύα νερά και να διαγωνιστούν για να βγάλουν τον Σαυρό. Λέγεται ότι το άτομο που θα πάρει τον Σταυρό θα ευλογηθεί με καλή τύχη για το έτος. Αυτή η απλή αλλά ουσιαστική πράξη δημιουργεί την αίσθηση του συλλογικού ανήκειν δρώντας ως ενωτική δύναμη.

Ευλογία των σπιτιών

Μετά τον καθαγιασμό του νερού οι ιερείς ευλογούν τα σπίτια, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Λέγεται ότι ο ραντισμός με αγιασμό λειτουργεί ως προστατευτικό μέτρο κατά των κακών πνευμάτων. Στις αστικές περιοχές, οι κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το τελετουργικό, μεταφέροντας το ευλογημένο νερό για να το ραντίσουν μέσα στα σπίτια τους, τα χωράφια τους, τους χώρους εργασίας, ακόμη και στα ζώα τους, ζητώντας θεϊκή εύνοια και ευημερία.

Παράδοση των Καλικάντζαρων

Μια μοναδική και πολύ ιδιότυπη παράδοση στην Κύπρο είναι η διασκεδαστική αποτροπή των άτακτων όντων, γνωστών ως Καλικάντζαροι. Οι νοικοκυρές ρίχνουν με παιχνιδιάρικο τρόπο ζυμαρικά, λουκουμάδες και συνήθως αποξηραμένα λουκάνικα στις στέγες τους. Σε συνδυασμό με την πράξη αυτή εκτελούνται ψαλμωδίες σε μια ανάλαφρη προσπάθεια να ικανοποιήσουν τους Καλικάντζαρους και να τους αποθαρρύνουν από το να κάνουν φασαρίες. Η παράδοση αυτή προσθέτει μια ευχάριστη νότα στην εορταστική ατμόσφαιρα.

Προέλευση των Καλικάντζαρων

Όταν εξετάζουμε την ετυμολογία, διαπιστώνουμε ότι το " Καλικάντζαρος" προέρχεται από τον συνδυασμό του "Καλί", ενός ονόματος των Ατσίγγανων, και του " Γάντζαροι", μια αναφορά στους Ατσίγγανους που μετανάστευσαν από την Αίγυπτο στην Ελλάδα τον 14ο αιώνα. Στην Κύπρο, τα εναλλακτικά ονόματα περιλαμβάνουν το "Καραμάνος" και το "Κάδες". Η απόκτηση γνώσης σχετικά με την προέλευση των Καλικάντζαρων μπορεί να βοηθήσει κάποιον να εκτιμήσει καλύτερα τα ιστορικά θεμέλια της κυπριακής λαογραφίας.

Τραγούδια των Θεοφανείων και Πολουστρίνα

Οι ήχοι των νέων που τραγουδούν κλασικά τραγούδια όπως "Καλημέρα και τα Φώτα και η Πολουστρίνα πρώτα" γεμίζουν την ατμόσφαιρα στα Θεοφάνεια. Τα παιδιά συμμετέχουν σε μια υπέροχη ρουτίνα από πόρτα σε πόρτα, όπου λαμβάνουν μικρά δώρα από συγγενείς και στενούς φίλους, συχνά με τη μορφή μετρητών. Η παράδοση προάγει την αίσθηση της κοινότητας και της κοινής γιορτής.

Τα Θεοφάνεια στην Κύπρο αποτελούν βασικό μέρος της χειμερινής εορταστικής περιόδου. Είναι μια γιορτή που φέρνει την πίστη και την κοινότητα κοντά.